Cultuur
 
"Ghana is een gaaf land met een gave cultuur!
Aldus Anneloes en die kan het weten, want ze is lang in Ghana geweest. Nou ik ik ben het denk ik wel met haar eens, ik ben er wel is waar nooit geweest, maar van wat ik er van gehoord en gezien heb (op foto's) kan ik zeggen dat het me erg spannend en mooi lijkt. Over de cultuur ga ik over deze dingen wat meer vertellen:
 
 
eetgewoontes  
 
de kleding  
 
de begrafeniscultuur  
 
de feesten
 
 
De eetgewoonten  
Bakbananen, yams, mango, meloenen, fufu..allemaal bekende producten in Ghana. Veel van de vruchten die de Ghanezen eten, groeien daar gewoon aan de bomen. Heerlijke mango's en andere vruchten kun je zo van de boom plukken. Ghanezen vinden eten erg belangrijk. Dat kun je wel merken, omdat ze bijna de hele dag bezig zijn met eten maken. Fufu is hun specialiteit. Het wordt gemaakt van Yams. die zien eruit als een soort knollen. Ze worden in een grote bak gestampt...en gestampt..en gestamp, totdat het een glibberige bal is geworden, het ziet er nu een beetje uit als aardappelpuree, maar het is er kneedbaar. Het is een soort deegje geworden. Het stampen gebeurd met (uiteraard) een fufustamper. Meestal wordt het gedaan door twee vrouwen. De ene vrouw bedient de stamper en de andere vrouw rolt steeds het "deegje" om zodat het goed aan alle kanten wordt gestampt. Als de fufu klaar is wordt het meestal gegeten met een sausje of met soep. Dat kan vissensoep zijn maar ook rattensoep of iets dergelijks...er zijn veel mogenlijkheden. Het eten doe je met je handen. de pakt een beetje van het deeg en haalt het door de saus en eten maar. Ik heb het geproeft (al was wel nepfufu uit een pakje, want yams zijn in Nederland erd duur..) en vond het niet slecht smaken, het ligt alleen ontzettend zwaar op de maag en na 1 bord zit je bomvol, aangezien de Ghanezen erge gastvrije mensen zijn en je graag zien eten, krijg je daar dus rustig een 2e en een 3e bord..en wat zijn ze blij als je het opeet!  
Ik had het al over rattensoep, zulke dingen zijn wij in Nederland niet gewend, je denkt meteen dat het smerig is, maar Ghanezen eten wel meer van zulke dingen. Bloederige stukken vlees, vissen ogen of koppen, geitenpoten..noem maar op, je moet het maar eens proberen. Zulke dingen zijn daar een delicatesse, vooral visseogen..die zijn echt voor de belangrijke gast...
Twee vrouwen aan het fufu-stampen.
 
 

Een vrouw bij een kledingstalletje.
De kleding
 
Kleding is heel belangrijk in Ghana, heel veel verschillende kleuren en patronen. Bovendien hebben allerlei kleuren en patronen ook nog bepaalde betekenissen. Zo is rood bijvoorbeeld de kleur van de rouw...het is dus niet handig om in een rood t-shirt in Ghana te gaan lopen want dan denkt iedereen dat je in de rouw bent. Ghanezen hebben vaa symbolen in hun kleren bijvoorbeeld de Sakofa, dat is een vogel die achterom kijkt. het betekend dat je moet leren van je verleden. Je komt dit symbool niet alleen tegen om kleding maar ook op trommels en op de staf van het dorpshoofd (de chief). Een echte koninklijke stof is de Kente, dat is een veel kleurige stof die met de hand geweven wordt. het is heel erg zwaar om te dragen en ook erg duur, vandaar dat alleen de koningen of rijke lui, deze stoffen dragen. Er zijn natuurlijk ook stoffen die op Kente lijken, maar die niet zijn geweven. Je zit deze (namaak) kente op de achtergrond van deze pagina)Op begrafenissen is kleding ook erg belangrijk. Omdat een begrafenis meestal 3 dagen duurt wissel je elke dag nog eens van kleding. Zo moet je op de zondag (de 3e dag) zwart-witte stoffen dragen. De Afrikanen vrouwen houden het meest van de zogenaamde Dutchwraps stoffen, deze stoffen komen uit Nederland, maar worden allemaal naar Afrika geŽxporteerd.
 
 
De begrafeniscultuur
 
Misschien ben je bij dit stukje tekst gekomen doordat je op een ananas klikte. Nu denk je waarschijnlijk waar slaat die ananas nou op? Nou ik zal je vertellen dat dit geen gewone ananas is maar een grafkist! In Ghana maken ze er echt werk van om een grafkist te maken. Goed begraven worden is dan ook heel belangrijk voor een Ghanees. Vaak sparen deze mensen hun hele leven al voor hun begrafenis. Ze hebben vaak maar weinig te eten er wordt altijd geld opzij gelegd voor een begrafenis. Vandaar ook deze schitterende kist. De man die hierin begraven zal worden is misschien wel ananaskweker geweest, want veel mensen laten zich in een kist begraven waarop iets is afgebeeld wat met hun leven te maken heeft gehad. Zo kun je, als je altijd veel van voetballen hebt gehouden, in een voetbalschoen worden begraven, of als je boer bent(was) laat je een schitterende haan maken. Wil je nou altijd al eens in een mercedes rijden, maar je hebt er nooit geld voor gehad dan kun je je laatste rit( de begrafenis) maken in een houten mercedes (je grafkist dus).
Begrafenissen gaan er in Ghana nogal anders aan toe dan in Nederland. In Ghana duurt een begrafenis meestal drie dagen. Er komen heel veel mensen, vooral als het een belangrijk persoon was die begaven wordt, en er wordt veel gegeten, gedanst en lawaai gemaakt. Het is gewoon feest. Als het een rijk iemand was die begraven wordt, b.v een chief, dan kan die in een huisje begraven worden. In dat huisje is dan een gat gegraven, dat gat wordt niet dichtgegooid, maar er wordt een glasplaat overheen gelegd als de dode erin ligt, zodat je elke dag nog even kunt gaan kijken. (lijkt mij nogal luguber). Als mensen komen te overlijden, hebben de familieleden soms nog niet genoeg geld voor een begrafenis, dan wordt er gewoon met de begrafenis gewacht. Het lijk wordt in een koelhuis, mortuarium, bewaard in een soort la. 6 jaar is het record.  
 
De feesten
 
Feesten is wel iets waar Afrikanen erg veel van houden. Als er ook maar iets te vieren is zal het ook GOED gevierd worden.(en er is bijna altijd wel wat te vieren)Op zo'n feest gaat het er hard aan toe. Dansen is natuurlijk de onmisbare basis. Om toch even in de sfeer te komen drinken de Ghaneze graag palmwijn of nog sterker: Akpetishi. Deze beide dranken zijn afkomstig van de zogenaamde palmnuttree, deze boom wordt omver gegooid, er wordt een gat in gehakt en en een kruik onder gezet om de palmwijn die eruit vloeit op te vangen. Door deze palmwijn te destileren kun je Akpetishi maken, wat wel zo'n 20%- 30% alcohol bevat.
Wat kan ik nog meer zeggen dan dat feesten in Ghana gewoon het einde is?? (Lekker dubbelzinnig!!)  
 

dansende mensen

De chief wordt gedragen in een bak en de parasollen versieren de boel en houden de zon tegen.